Binnen de proces- en maakindustrie is het een van de grootste uitdagingen: het juiste moment bepalen waarop machines onderhoud nodig hebben. Dat wil je niet te laat doen, want dat brengt faalkosten en risico’s met zich mee. Maar je doet het liever ook niet te vroeg, want dan vervang je onderdelen die nog langer mee kunnen. De oplossing: predictive maintenance. Wat dat is en hoe je het gebruikt, vertellen we je graag.  

Wat is predictive maintenance?

Bij predictive maintenance is het mogelijk om met sensor- en analysetechnologie precies het juiste moment van onderhoud te bepalen. De sensortechnologie registreert trillingen, druk of temperatuur en maakt op basis daarvan analyses over het faalgedrag. De analysetechnologie gebruikt IoT-technologie zoals AI en Big Data om actief data uit machines te halen en ze zo steeds slimmer te maken.  

Nog onvoldoende kennis

Bij VAPRO Maintenance hebben we vanuit onze rol als bemiddelaar van technisch personeel in de proces- en maakindustrie intensief contact met bedrijven in heel Nederland. Daarom weten we dat veel bedrijven in de procesindustrie wel bekend zijn met predictive maintenance en het vaak wel zien zitten om toe te passen. Toch gebeurt dit nog maar weinig. Dat komt vooral omdat er nog onvoldoende kennis is over predictive maintenance.

Kennis delen

Bij VAPRO Maintenance hebben we meer dan 60 jaar ervaring met onderhoud binnen de proces- en maakindustrie. We leveren niet alleen de juiste ervaren onderhoudstechnici, maar blijven ook op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de branche. Predictive maintenance hoort daar natuurlijk ook bij. 

Steeds meer machines beschikken over de slimme sensoren die nodig zijn om predictive maintenance in te zetten, dus de basis is er. Nu is het tijd voor de volgende stap: actief data verzamelen uit machines. Bij VAPRO Maintenance hebben we de kennis in huis om bedrijven daarmee te helpen. Die kennis delen we maar al te graag, zodat we predictive maintenance samen binnen de proces- en maakindustrie kunnen uitrollen. 

Wil je eens met ons sparren over de mogelijkheden van predictive maintenance of over de inzet van het juiste technische personeel voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met de consultants van VAPRO Maintenance. Wij helpen je graag verder op weg!