Versneld Leerwerktraject Onderhoudstechnicus

Wil je aan het werk binnen de onderhoudstechniek? Haal in 7 maanden je diploma en ga aan de slag als onderhoudsmonteur of onderhoudstechnicus binnen de technische dienst.

Het leerwerktraject is geschikt voor eigen en gedetacheerde medewerkers

Naar wie zijn wij op zoek?

 • Personen met een technische achtergrond
 • Nauwkeurig en zelfstandig
 • Fulltime beschikbaarheid
 • Werken in dagdienst en/of ploegendienst
 • Rijbewijs B

Wat krijg je?

 • Een VAPRO Maintenance certificaat
 • Bedrijfserkend ROVC-diploma
 • Een goed salaris
 • Volop ontwikkelingsmogelijkheden

Wat ga je doen?

 • 100% werken
 • 1 dag- of avonddeel per week klassikaal les
 • Variabel aantal uren per week zelfstudie

In 7 maanden onderhoudstechnicus worden?

Werk je als operator en wil je graag doorgroeien naar de technische dienst? Of heb je net een technische opleiding afgerond en wil je aan de slag als onderhoudstechnicus in de industrie? Of misschien werk je al als (onderhouds) monteur, maar wil je je verder ontwikkelen?

Dan is het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO echt iets voor jou.

Sinds april 2019 biedt VAPRO Maintenance in samenwerking met VAPRO en ROVC een versneld opleidingstraject aan om de instroom van onderhouds- en storingstechnici binnen de proces- en maakindustrie te vergroten. In slechts 7 maanden tijd word jij opgeleid om veilig én verantwoord onderhouds -en storingswerkzaamheden uit te voeren. Een mooie  stap naar een prachtige toekomst met veel baanzekerheid.

Meer informatie over het leerwerktraject

Als onderhoudsmonteur heb je 1 van de meest veelzijdige functies in de techniek. Je kunt binnen verschillende sectoren aan de slag. Binnen het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO kun je tussen 2 varianten kiezen; Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde. Binnen beide varianten wordt een kleiner deel van de andere variant meegenomen. Binnen de Elektrotechniek besteed je dus ook aandacht aan de Werktuigbouwkunde en andersom. Hierdoor ben je na het afronden van de opleiding meer allround inzetbaar en kun je je daarna weer verder specificeren. Het praktijkdeel van de opleidingen voer je voornamelijk op je eigen werkplek uit, waar je naar alle waarschijnlijkheid ook na je opleiding blijft werken.
Eenmaal aan de slag als onderhoudsmonteur ben je bezig met werkzaamheden als:
 • preventief onderhoud;
 • oplossen van storingen;
 • aanpassen en verbeteren van machines;
 • analyses en verbetervoorstellen maken.

Kortom: als onderhoudsmonteur ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden van het machinepark, op de plek waar je aan het werk bent. Dit doe je door het voorkomen en verhelpen van storingen en het analyseren en verbeteren van de machines. Je werkzaamheden kunnen mechanisch en elektrotechnisch van aard zijn.

Het versnelde opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO duurt ongeveer 7 maanden. Voor de start van het traject kies je 1 van de 2 varianten waarin je aan de slag wilt; als onderhoudsmonteur binnen Elektrotechniek of binnen Werktuigbouwkunde. Binnen beide varianten besteed je tevens aandacht aan de andere variant. Hierdoor ben je na het afronden van de opleiding meer allround inzetbaar en kun je je daarna weer verder specificeren.
Je begint het traject met een intake met 2 onderdelen. Die duren ieder zo’n 90 minuten. De intake doe je online en bestaat uit:
 • de VAPRO Maintenance intredetoets en
 • een intaketest.
De eerste toetst je technische voorkennis. De tweede neemt je persoonlijkheid, capaciteiten en motivatie onder de loep.
Heb je de intake succesvol doorlopen? Dan volgt het leerwerktraject. Want het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO is een combinatie van werken en leren.
Het opleidingstraject is dus een leerwerktraject en is opgedeeld in verschillende blokken. Elk blok bestaat uit een stuk theorie en praktijk. Beide sluiten naadloos op elkaar aan. Wat je de ene dag tijdens de theorielessen leert, breng je de volgende dag op je eigen werkplek in de praktijk.
Formeel opleiden (theorielessen)
Kies je voor de variant Elektrotechniek? Dan krijg je in totaal 29 dag- of avonddelen les, verdeeld over een periode van ongeveer een half jaar. Bij de variant Werktuigbouwkunde krijg je 26 dag- of avonddelen les, ook verspreid over een half jaar. De lessen worden verzorgd door VAPRO en ROVC.
Informeel leren op je eigen werkplek
Het praktijkdeel van het opleidingstraject vindt op je eigen (nieuwe) werkplek plaats. Dit deel van het traject duurt ongeveer 20 weken, maar je wordt voor 1 jaar bij een opdrachtgever gedetacheerd. Je gaat werken bij toonaangevende bedrijven in de proces- en maakindustrie. Je leert door te werken, maar ondertussen werk je ook aan leerwerkopdrachten. Zo breng je wat je tijdens de lessen leert meteen in de praktijk.
Het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO is de ideale combinatie van theorie en praktijk. In slechts 7 maanden leer je om als (startend) zelfstandig allround onderhoudsmonteur aan de slag te gaan.
Tijdens het traject ben je binnen je eigen werkomgeving met verschillende leerwerkopdrachten bezig. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Je krijgt een praktijkbegeleider toegewezen die je tijdens de opdrachten begeleidt. Deze praktijkbegeleider is ook werkzaam binnen het bedrijf waar je werkt. Een VAPRO consultant begeleidt jouw praktijkbegeleider weer. Zo weet je zeker dat je de nodige kennis en vaardigheden aanleert om na het opleidingstraject zelfstandig aan de slag te kunnen.
Het volgen van dit opleidingstraject heeft een aantal belangrijke voordelen. De 3 belangrijkste voordelen zetten we graag voor je op een rij:
 • Combinatie van leren en doorgroeien: je leert alles over de meest recente ontwikkelingen binnen de onderhoudstechniek. Die nieuwe kennis kun je tijdens je werk direct toepassen in de praktijk. Ondertussen groei je door naar de functie van zelfstandig onderhoudsmonteur.
 • Persoonlijke begeleiding: tijdens je werk krijg je persoonlijke begeleiding van je praktijkbegeleider. Je praktijkbegeleider is inhoudelijk expert binnen het vakgebied en helpt je waar nodig. Daarnaast beoordeelt je begeleider je leerwerkopdrachten en bespreken jullie samen de planning en voortgang.
 • Financiële voordelen: een fulltime studie kost een hoop geld en is moeilijk met een baan te combineren. Tijdens het opleidingstraject onderhoudstechnicus ben je gewoon aan het werk en kun je daarom direct geld verdienen.
Het opleidingstraject onderhoudstechnicus sluit je af met twee examens; een theorietoets en een praktijkexamen. De theorietoets hoort bij het theoretische deel van het opleidingstraject. Het praktijkexamen is een opdracht die je op je eigen werkplek uitvoert.
Heb je hele opleidingstraject en de beide examens succesvol afgerond? Dan sta je uiteraard niet met lege handen. Je ontvangt de volgende certificaten:
 • VAPRO Maintenance certificaat
 • Bedrijfserkend ROVC-diploma
Naar alle waarschijnlijkheid kun je op je huidige werkplek blijven werken. En daar stopt het wat betreft je ontwikkeling natuurlijk niet. Bij VAPRO zorgen we ervoor dat jij je de komende jaren kunt blijven doorontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar Senior Onderhoudsmonteur en daarna naar Hoofd Technische Dienst.

Het opleidingstraject in een notendop

De opleiding is bedoeld voor operators die willen doorgroeien tot onderhoudstechnicus, voor onderhoudstechnici die zich verder willen specialiseren en voor schoolverlaters met een technische opleiding.

We werken toe naar een allround inzetbaarheid binnen de onderhoudstechniek.

In ongeveer 7 maanden tijd word je opgeleid tot startend zelfstandig en allround onderhoudsmonteur.

Je kiest tussen basisrichtingen Elektrotechniek (29 dag- of avonddelen) en Werktuigbouwkunde (26 dag- of avonddelen).

Je leert het vak in de praktijk op je eigen werkplek (ongeveer 20 weken).

Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een VAPRO Maintenance Certificaat en een bedrijfserkend ROVC-diploma.

Onze doelstelling is dat je na het succesvol afronden van de opleiding op de werkplek waar je gedetacheerd bent kan blijven werken.

Wat ga je precies leren?

Het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO is opgedeeld in verschillende blokken. Het aantal en de inhoud van de blokken hangt af van de variant die je kiest.

Elektrotechniek


Kies je voor de variant Elektrotechniek? Dan ziet de indeling van het traject er als volgt uit:

 • Opbouw en werking van elektrische besturingen;
 • Opbouw en werking van motorbesturingen;
 • Storingen zoeken in elektrische installaties;
 • Basis pneumatiek;
 • Elektrische veiligheid.

Werktuigbouwkunde


Kies je voor de variant Werktuigbouwkunde? Dan ziet de indeling van het traject er als volgt uit:

 • Opbouw statistische procesapparatuur;
 • Opbouw rotatieapparatuur;
 • Opbouw leidingen en appendages;
 • Bevestigingstechnieken;
 • Basis pneumatiek;
 • Veilig werken.

Na het afronden van het traject dat je kiest, beschik je over de nodige kennis en vaardigheden om als monteur binnen de proces- en maakindustrie aan de slag te gaan. Wil je meer weten over de theorie die je tijdens de verschillende blokken gaat leren? En ontdekken hoe je de theorie in de praktijk gaat brengen?

Download dan de brochure voor het Opleidingstraject Onderhoudstechnicus VAPRO. Hierin kun je het hele traject voor de beide varianten terugvinden.

Word jij de beste Onderhoudstechnicus van Nederland?

onderhoudstechnicus test

Beschik jij over de juiste eigenschappen om de beste onderhoudstechnicus van Nederland te worden? 

De wereld van Maintenance heeft met vele ontwikkelingen te maken: denk o.a. aan robotisering of digitalisering. Ben jij ambitieus genoeg om te starten met het unieke waardevolle leerwerktraject?

Een versneld werkleertraject iets voor jou?

Wil je graag als zelfstandig onderhoudsmonteur aan de slag, maar mis je nog de nodige kennis en ervaring? Dan is het opleidingstraject onderhoudstechnicus van VAPRO echt iets voor jou. Download alvast de brochure Opleidingstraject Onderhoudstechnicus VAPRO voor een compleet overzicht van het leerwerktraject. Wil je meteen weten of jij in aanmerking komt voor het opleidingstraject? Solliciteer dan direct. We gaan graag met je in gesprek om je te leren kennen en de mogelijkheden te bespreken!